Verdere daling servicekosten Nederlandse kantoren

De gemiddelde servicekosten van Nederlandse kantoorgebouwen zijn in 2013 met circa vier procent gedaald.

Stijging productiviteit door gezond binnenklimaat

Een betere kwaliteit van de binnenlucht kan leiden tot een productiviteitsverbetering van 8 tot 11 procent.

Maar in kwart aanbestedingen ruimte voor duurzaamheid

In slechts een kwart van de aanbestedingen van de afgelopen twaalf maanden heeft duurzaamheid een duidelijke plek in het bestek gekregen.

Huurders bereid meer huur te betalen

Duurzame huisvesting heeft meerwaarde voor de kantoorgebruiker. Bovendien zijn huisvestingsbeslissers bereid om gemiddeld 4,25 procent meer aan huur te betalen.
1
2
3
4

Actueel

 • Nieuws

  Werknemers betalen aan hun eigen zakelijke kilometers

  Werknemers betalen zelf gemiddeld 34 cent mee aan elke zakelijke kilometer die zij voor hun werkgever in de eigen auto rijden. Vereniging Auto van de Zaak heeft in kaart gebracht wat een (zakelijke) kilometer werkelijk kost. Dat is gemiddeld zo’n 53 cent.

 • Nieuws

  Omzetverlies door slechte telefonische bereikbaarheid

  Het bedrijfsleven loopt vaak tonnen omzet per bedrijf lopen mis, door onbereikbaarheid of door slecht ontwikkeld commercieel gedrag van de medewerkers aan de telefoon. Dit heeft Quality Support berekend op basis van ruim 380 telefonische bereikbaarheidsonderzoeken in 2014.

 • Achtergrond

  Stadskantoor Westnieuwland en stadhuis Vlaardingen

  Niet een totaal nieuw stadskantoor, maar een verrassende verbouwing die aanvoelt en eruitziet als nieuw. Dat is wat Kraaijvanger voor de gemeente Vlaardingen heeft ontworpen. Architect Dirk Jan Postel bewees dat een verbouwing minstens net zo duurzaam kan zijn als nieuwbouw.
 • Achtergrond

  ‘Ruimte voor opdrachtnemer om eigen normen neer te leggen’

  Het Rijksvastgoedbedrijf heeft de opdracht voor de nieuwe huisvesting van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen gegund aan het consortium StruktonHurksHeijmans. Het is het eerste PPS-project in Nederland voor een overheidsgebouw dat ook laboratoria bevat.
 • Nieuws

  CSU neemt initiatief voor Nationale MeewerkWeek

  Maandag 24 november  maakte directievoorzitter John van Hoof van schoonmaakbedrijf CSU de tribunes van de Amsterdam ArenA schoon. Dit gebeurde tijdens de tiende jaarlijkse CSU MeewerkWeek. Dit jubileum in combinatie met het succes van de meewerkweek zijn aanleiding voor CSU om met het initiatief te komen voor een Nationale Meewerkweek.

 • Nieuws

  Productiviteitstijging door gebruik van tablets?

  In meer dan de helft van de ondernemingen in de Benelux, zien werkgevers de productiviteit van de werknemers toenemen door middel van tabletgebruik. Werkgevers schatten dat een werknemer gemiddeld 28 procent productiever is met een tablet. Dit houdt in dat een werknemer zonder tablet op een gemiddelde werkdag bijna twee uur extra nodig heeft om dezelfde hoeveelheid werk af te krijgen, als een werknemer met een tablet.

  26 november 2014
 • Nieuws

  Hago levert outputgerichte dagschoonmaak op Hogeschool Utrecht

  Gastvrijheid, flexibiliteit en open communicatie spelen een belangrijke rol in de facilitaire dienstverlening op de onderwijslocatie anno nu. Hogeschool Utrecht zet hiermee een stap op de locatie in Amersfoort. Een locatie die bol staat van beleving: studenten brengen er hun vrije uurtjes door aan de vleugel in de centrale hal, houden creatieve brainstormsessies in open workspaces en vakschoonmakers maken een praatje met de studenten.

 • Opinie

  Bedrijven moeten papier omarmen en niet uitsluiten

  Eén dag per jaar in november is het World Paper Free Day. Deze dag heeft als uitgangspunt het verminderen van gebruik van papieren documenten op zakelijk en persoonlijk vlak. Daarbij is het streven een papierefficiënt kantoor. Waar met behulp van een Integraal Informatieveiligheidsbeleid zowel papieren als digitale informatie veilig wordt beheerd.
  26 november 2014
  door: J Strik
 • Nieuws

  Hoe ziet de ‘smart workplace’ eruit?

  Google Glass, zelfsturende auto’s, the internet of things. Allemaal relatief nieuwe ontwikkelingen, maar zijn het ook blijvertjes? Creatief strateeg Jim Stolze legt uit wat blijft, verdwijnt… en weer terugkomt. En wat dit betekent voor FM!

  25 november 2014
 • case

  Zorgorganistatie Prisma digitaliseert facilitair en vastgoedbeheer met FMIS WISH

  Prisma is met ruim 2000 medewerkers en 150 zorglocaties een van de grotere aanbieders van zorg aan mensen met een verstandelijke beperking in midden en west Brabant. Prisma wil graag die zorg leveren in verbinding en met betrokkenheid van haar omgeving.
  25 november 2014
  Topics: 

Partners