In kwart van aanbestedingen ruimte voor duurzaamheid

In slechts een kwart van de aanbestedingen van de afgelopen twaalf maanden heeft duurzaamheid een duidelijke plek in het bestek gekregen.

Huurders bereid meer huur te betalen

Duurzame huisvesting heeft meerwaarde voor de kantoorgebruiker. Bovendien zijn huisvestingsbeslissers bereid om gemiddeld 4,25 procent meer aan huur te betalen.

Investeren in design effectief: kinderziekenhuis in Chicago

Bruce Komiske, Project and Healthcare Executive, ontwikkelde een project waarin Healing Environments deel uitmaken van de herinrichting van een kinderziekenhuis...

'HRM als geweten van FM'

Met de opkomst van Het Nieuwe Werken is veel veranderd. Waar begint FM en houdt HRM op? En andersom?
1
2
3
4

Actueel

 • Nieuws

  Beroepsvereniging FMN tekent Green Deal Circulaire Gebouwen

  De beroepsvereniging Facility Management Nederland (FMN) heeft de Green Deal Circulaire Gebouwen ondertekend. Samen met ruim 30 partijen en de Rijksoverheid committeert FMN zich hiermee aan de vertaalslag van de circulaire economie naar de gebouwde omgeving.

  31 oktober 2014
 • Nieuws

  ‘Nederland wordt gezien als een volwassen en innoverende markt’

  Door een aantrekkende vraag naar inspirerende voorzieningen heeft Hospitality Group in het eerste half jaar van 2014 opnieuw een flinke  groei gerealiseerd en verwacht dat deze ontwikkeling ook in het tweede half jaar verder doorzet.

  31 oktober 2014
 • Nieuws

  Voortzettende daling servicekosten Nederlandse kantoorgebouwen

  De gemiddelde servicekosten van Nederlandse kantoorgebouwen zijn in 2013 met circa vier procent gedaald naar €31,52 per vierkante meter verhuurbaar vloeroppervlak (vvo) per jaar. In 2012 bedroegen deze kosten €32,87 per vierkante meter vvo per jaar. De daling komt met name door energiekosten en daling van de kosten voor liftonderhoud en afvalverwijdering.

 • Nieuws

  Code commissie op de bres tegen koppelverkoop

  Adviesbureau SMC Consultancy uit Zaltbommel heeft een gele kaart gekregen voor het schenden van de regels uit de Code Verantwoordelijk Marktgedrag. De adviseur in schoonmaakdiensten legt opdrachtnemers onkosten op bij aanbestedingstrajecten, voor contractbeheer en kwaliteitscontroles aldus de commissie Code. 

  31 oktober 2014
 • download

  Optimale luchtvochtigheid in kantoorgebouwen

  Een optimale luchtvochtigheid in kantoorgebouwen is vandaag de dag meer dan alleen een feel-good factor. Het kan een directe weerslag hebben op het rendement en de gezondheid van de werknemers.
  31 oktober 2014
 • Nieuws

  Gedragscode aangescherpt voor gecertificeerde adviseurs schoonmaaksector

  Door EMCAS gecertificeerde adviseurs hebben hun onafhankelijke en deskundige status wederom onderstreept door ondertekening van verscherpte Gedragscode. De aanscherping houdt onder meer in dat schriftelijke opdrachtbevestiging minimaal een transparante beschrijving van de te volgen werkwijze moet bevatten. Dit meldt het Schoonmaakjournaal.

  30 oktober 2014
 • Nieuws

  Nieuw voorstel herbestemming vastgoed

  Coalitiepartners VVD en PvdA hebben tijdens de begrotingsbehandeling Wonen en Rijksdienst een voorstel voor de herbestemming van leegstaand vastgoed gepresenteerd. Het laten vervallen van de verhuurdersheffing moet investeerders en corporaties prikkelen. Dit meldt Energievastgoed.nl.

  30 oktober 2014
 • Nieuws

  PPS-project Facilicom geopend door koningin Máxima

  Hare Majesteit Koningin Máxima opent op vrijdag 21 november Brede School Joure Zuid in Joure. De Brede school is één van de PPS-projecten waarbij het ontwerp, de bouw, het beheer en het onderhoud de komende 25 jaar vallen onder de verantwoordelijkheid van Facilicom.

 • Nieuws

  Meeste eindgebruikers zijn rijke groene kostensnijders

  Wie van de eindgebruikers behoort tot de rijke groene kostensnijders? Zijn dit de onveranderlijke groene vrekken of één van de andere tinten groen? Facility Management Nederland (FMN), Corporate Facility Partners (CFP) en de Dutch Green Building Council (DGBC) hebben onderzoek gedaan naar de manier waarop eindgebruikers met de duurzaamheid van hun gebouwen omgaan.

  30 oktober 2014
 • Opinie

  Locatie en gebouw, de kruiden voor waardecreatie

  Wat specerijen zijn in een gerecht dat zijn locatie en gebouw voor de waardecreatie van een organisatie. Een relatief kleine hoeveelheid specerijen kan een gerecht maken of breken. Huisvestingskosten vertegenwoordigen gemiddeld ‘slechts’ circa 8-12% van de jaarbegroting. Personeelskosten vertegenwoordigen gemiddeld circa 70-80% van de jaarbegroting. Huisvesting is een hefboom die de productiviteit van de grootste kostenpost in een organisatie, de medewerkers, beïnvloedt.
  29 oktober 2014
  1 favoriet

Partners