Leidraad voor Energieprestatie- contracten

RVO heeft een leidraad gemaakt om aanbestedende diensten te helpen met de inkoopprocedure van energieprestatiecontracten.

Maak gezondheid gebouwen meetbaar

Gezondheid wordt steeds belangrijker bij de ontwikkeling van gebouwen. Het meten en labelen van energieprestaties is gemeengoed.

Werkplek gehalveerd in drie jaar tijd

Ambtenaren werken tegenwoordig in een werkruimte van gemiddeld 15 m2, bij werknemers in de privésector gaat het 10 à 12 m2.

Van klachten oplossen naar klanten binden

Facility wordt - samen met de marketingafdeling - in toenemende mate verantwoordelijk voor klantenbinding.
1
2
3
4

Actueel

 • Nieuws

  Investeringen in energiezuinig vastgoed blijven achter

  In heel Europa lopen de investeringen in energiebesparing in gebouwen fors achter bij de ambities om de energiedoelstellingen voor 2020 te halen. Dat meldt het ING Economisch Bureau in een update over energiebesparing in vastgoed.

  1 april 2015
  Door: 
  Hilal Dilmac
 • Nieuws

  Natuur op kantoor zorgt voor meer welzijn, productiviteit en creativiteit

  Werkplekken met natuurlijke elementen zorgen voor 15 procent meer welzijn, 15 procent hogere creativiteit en 6 procent zorgt voor een hogere productiviteit.  Dat blijkt uit onderzoek van Interface onder 7600 kantoormedewerkers uit 16 landen.

  1 april 2015
  Door: 
  Hilal Dilmac
 • Opinie

  Tijdelijke gebouwen steeds aantrekkelijker voor huisvesting

  Dankzij een recentelijke verandering in de Crisis en Herstelwet is tijdelijke bouw voor huisvestingsproblemen zeer aantrekkelijk geworden. Als een gebruikt tijdelijk gebouw niet meer nodig is, dan wordt deze vaak gesloopt. Dat is zonde, want in veel gevallen kunnen deze gebouwen opnieuw worden gebruikt.
  31 maart 2015
 • Nieuws

  Asito neemt samen met bedrijven initiatief tegen racisme

  Een groep Nederlandse bedrijven gaat op initiatief van Asito wetenschappelijk onderzoek financieren naar manieren om discriminatie van niet-westerse allochtonen op de arbeidsmarkt en ook daarbuiten, tegen te gaan. Het Nationaal Integratiefonds is donderdag 26 maart officieel gelanceerd in aanwezigheid van minister Asscher. Met het fonds moet dit jaar € 1.000.000 vrijkomen voor onderzoek naar de beste voorbeelden van integratie op de werkvloer.

  30 maart 2015
  Door: 
  Hilal Dilmac
 • Achtergrond

  Impact van technologie op FM: Data mining, visualisatie en gebruikerservaring

  Waarschijnlijk begin je de dag met een ritueel vol technologie. Je scrolt door de e-mails op je smartphone terwijl je nog in bed ligt, en met een extra swipe-beweging kijk je even snel wat het weer vandaag gaat doen. FM'ers en vastgoedbeheerders die inspelen op deze ontwikkelingen en de onderliggende trend — betere data mining, visualisatie en gebruikerservaring — kunnen hun processen en bedrijfsvoering optimaliseren en hun resultaten maximaliseren.
  Topic: 
  1 favoriet
 • Nieuws

  Managers verwachten dat 40 procent van hun werk is te automatiseren

  Robotisering, intelligente procesautomatisering (IPA) en de daaruit voortvloeiende Big Data kunnen organisaties de komende jaren zowel geld als kennis opleveren. Managers denken hierbij aan snellere procesverwerking met minder fouten, ongelimiteerde schaalbaarheid en lagere cost of ownership. Daarnaast kunnen ze sneller beslissingen nemen, vanwege de geautomatiseerde analyses.

  30 maart 2015
  Door: 
  Hilal Dilmac
 • Nieuws

  Informatiemanager ontbreekt het aan advieskracht

  Directies begrijpen de rol en functie van hun informatiemanagers niet, blijkt uit nieuw onderzoek van Iron Mountain, wereldwijd marktleider in informatiebeheer. Informatie is de levensader van het bedrijf, maar de informatiemanager weet de mogelijkheden met die informatie niet over te dragen en te operationaliseren. En in de meeste gevallen is het voor hem of haar zelf onduidelijk wat de informatiebehoefte van de collega’s op de afdelingen op hun beurt is. De informatiemanager kan leiderschap tonen met verbeterde adviesvaardigheden en aangescherpte dienstverlening.

  30 maart 2015
 • Nieuws

  RVO lanceert Leidraad Energieprestatiecontracten

  De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) heeft een leidraad gemaakt om aanbestedende diensten te helpen met de inkoopprocedure van energieprestatiecontracten. De Leidraad Aanbesteden beschrijft stapsgewijs hoe je een energieprestatiecontract aanbesteedt en opstelt. Het stappenplan is bedoeld voor organisaties die een EPC willen aanbesteden en ook voor opdrachtnemers en consultants. Dit deed RVO.nl in samenwerking met Boot Advocaten en ESCoNetwerk.nl.

  26 maart 2015
  Door: 
  Hilal Dilmac
 • Nieuws

  Zuidas duurzaamste locatie in Nederland

  Gebouwen op de Amsterdamse Zuidas scoren 20 procent hoger op energiezuinigheid dan gemiddeld in Nederland, zo blijkt uit een onderzoek naar duurzaamheid van gebouwen in de Zuidas.

  25 maart 2015
  Door: 
  Hilal Dilmac
 • Opinie

  Dagschoonmaak heeft de toekomst

  Stel je eens voor. Elke keer als jij aan het werk bent, is het pand waar je werkt uitgestorven. Er brandt weinig licht of je moet het zelf aan doen. Je werkt wel samen met een collega maar allebei op een andere afdeling. Dat klinkt toch niet echt als leuk werken. En toch is het de dagelijkse realiteit van veel schoonmaakmedewerkers in Nederland.

Partners