In kwart van aanbestedingen ruimte voor duurzaamheid

In slechts een kwart van de aanbestedingen van de afgelopen twaalf maanden heeft duurzaamheid een duidelijke plek in het bestek gekregen.

Huurders bereid meer huur te betalen

Duurzame huisvesting heeft meerwaarde voor de kantoorgebruiker. Bovendien zijn huisvestingsbeslissers bereid om gemiddeld 4,25 procent meer aan huur te betalen.

Investeren in design effectief: kinderziekenhuis in Chicago

Bruce Komiske, Project and Healthcare Executive, ontwikkelde een project waarin Healing Environments deel uitmaken van de herinrichting van een kinderziekenhuis...

'HRM als geweten van FM'

Met de opkomst van Het Nieuwe Werken is veel veranderd. Waar begint FM en houdt HRM op? En andersom?
1
2
3
4

Actueel

 • Nieuws

  Ondernemen op hoog niveau

  Delftse Poort gaat open voor publiek, flexwerkers en ondernemingen die willen ondernemen op een prestigieuze locatie in een complex met het allerhoogste serviceniveau. Om dat laatste voor elkaar te krijgen, is er een splitsing aangebracht op het gebied van de soft- en de hard service. Vrij uniek in Nederland. “Delftse Poort krijgt het serviceniveau van een vijfsterrenhotel.”

 • Nieuws

  Samenwerken is de trend: vorm één facilitair team

  Klantvriendelijkheid, menselijkheid en vertrouwen: opdrachtgevers zijn niet alleen tevreden met resultaten, ze verwachten topservice. Volgens Welkom! en Securitasmanagers Ursula van Werkhoven en Martijn Janssen is dat alleen mogelijk als ketenpartners samenwerken: ‘Vorm één facilitair team.’

  22 oktober 2014
 • Opinie

  Kent u de toegevoegde waarde van functioneel beheer?

  De professionalisering van FM is al jaren aan de gang en door automatisering worden steeds meer processen ondersteund, met kostenbesparingen en efficiencyverhoging tot gevolg. Maar wie beheert de facilitaire automatisering na implementatie?
  21 oktober 2014
  Topic: 
 • Nieuws

  Schoonmaaksector vindt OSB-keurmerk niet belangrijk genoeg

  Het OSB-Keurmerk wordt door ruim de helft van de OSB-leden belangrijk gevonden als het gaat om bedrijven waar zij mee samenwerken. Slechts 5,2 procent van de bedrijven stelt dit echter ook als harde eis. Dit blijkt uit een onderzoek van de brancheorganisatie naar onder aanneming in de sector.

  21 oktober 2014
  Topic: 
 • Nieuws

  UWV mogelijk in de fout bij ICT-aanbestedingen

  Uitkeringsinstantie UWV heeft mogelijk de wet overtreden bij ICT-aanbestedingen. De instantie heeft jarenlang bijna exclusief opdrachten verleend aan ICT-leveranciers IBM en Logica, om de website van het UWV, werk.nl, te kunnen bouwen en beheren.

  21 oktober 2014
  Topic: 
 • Nieuws

  De Smaakdagen van Prorest vernieuwd

  Professioneel bedrijfscateraar Prorest Catering blijft zijn gasten verrassen en verwennen. Twee keer per jaar worden op bijna alle locaties de Smaakdagen ingezet. Dit is een concept waarbij gasten twee weken lang de mogelijkheid hebben om te genieten van bijzondere gerechten en bovendien kans maken op mooie prijzen

 • Nieuws

  ‘Bestaand vastgoed kan prima dienen als huisvesting voor ouderen’

  Twee jaar geleden voorspelde Berenschot dat 800 verzorgingshuizen zouden moeten sluiten. De markt reageert echter niet uniform op de wijzigende omstandigheden. Bestaand vastgoed kan prima dienst doen als huisvesting voor ouderen. Dit meldt Michiel Wentges op cobouw.nl.

  20 oktober 2014
 • Nieuws

  Provincie Utrecht zet aangekondigde aanpak tegen kantorenleegstand voort

  De provincie Utrecht zet de eerder aangekondigde aanpak tegen kantorenleegstand voort. Dit gebeurt aan de ene kant door met inpassingsplanen de ruimte die er nog is voor het bouwen van kantoren in te perken. Aan de andere kant zet de provincie in op het herstructureren van bestaande kantoorpanden.

  20 oktober 2014
 • Opinie

  Cowboys en uitknijpers...

  Cowboys en uitknijpers. In die bewoordingen willen opdrachtgevers en opdrachtnemers in de facilitaire dienstverlening elkaar off the record wel eens betitelen. Facility managers hebben het dan over ‘cowboys’ als ze bij uitbesteding van een dienst weer de markt op moeten voor de keuze van een geschikte leverancier. Aan de andere kant van de tafel zitten de leveranciers die zich onder druk van de laagste prijs voelen ‘uitgeknepen’ door potentiële opdrachtgevers.
  20 oktober 2014
  Topic: 
 • Opinie

  ‘Principieel onderhandelen’ volgens de Harvard-methode

  Onlangs was ik op een bijeenkomst bij Van Ede & Partners in Den Haag voor de workshop ‘Principieel Onderhandelen’ volgens de Harvard-methode. Interessant voor mensen die moeten onderhandelen met bijvoorbeeld klanten, medewerkers en alle andere relaties.
  20 oktober 2014

Partners