Duurzaamheid ondergeschikt bij FM-projecten

Bij projecten waarin facility is betrokken binnen de organisatie dreigen duurzame aspecten vaak ‘over de rand te vallen’.

Mobile devices en de gevolgen van blauw licht

Het Nieuwe Werken heeft een mooie kickstart gegeven voor het gebruik van tablets, smartphones en laptops, maar wat doet zo'n apparaat met je lichaam?

Medewerkers kantoor missen beleving

In de ogen van medewerkers is de gemiddelde werkomgeving niet inspirerend, niet verrassend, te saai en stimuleert deze te weinig de creativiteit.

Zo kan facility gezond gedrag stimuleren

Een facility manager heeft verschillende tools om gezond gedrag van medewerkers in een organisatie te beïnvloeden.
1
2
3
4

Actueel

 • download

  Huur uw modulaire gebouw zonder zorgen

  Net als bij elk ander bouwproject komt er bij het huren van een modulair gebouw van alles en nog wat kijken. Dit betekent echter niet dat u voor grote problemen hoeft komen te staan.
  27 augustus 2014
 • Nieuws

  Schoonmakers voor militairen: bezems of wapens?

  Minister Hennis-Plasschaert van Defensie heeft op vragen van de Tweede Kamerleden Knops en Van Toorenburg (beiden CDA) geantwoord dat er bij Defensie geen 250 banen verdwijnen, omdat er militairen moeten worden ontslagen teneinde schoonmakers te kunnen aannemen voor het aanvegen van de kazernes. Dit als gevolg van het kabinetsbeleid om schoonmaakpersoneel in rijksdienst te nemen.

  27 augustus 2014
  Door: 
  Willem Dercksen
 • Nieuws

  Samenwerking Stenden Hogeschool en schoonmaakbedrijf CSU

  CSU Cleaning Services neemt het schoonmaakonderhoud van alle vijf locaties (Assen, Meppel, Groningen, Emmen en Leeuwarden) van Stenden Hogeschool op zich. Het contract voor deze overeenkomst is gestart op 1 mei jl. en heeft een looptijd van drie jaar met twee optiejaren.

  27 augustus 2014
  Topic: 
 • Nieuws

  Milieuprestatieberekening Gebouwen onderzocht

  Sinds januari 2013 is het verplicht een Milieuprestatieberekening Gebouwen (MPG) te voegen bij de aanvraag van een omgevingsvergunning voor nieuwbouwwoningen of kantoren groter dan 100m2. In opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is de MPG geëvalueerd via onder meer een online enquête onder leden van de branchevereniging voor Nederlandse architectenbureaus (BNA).

  27 augustus 2014
  Door: 
  Willem Dercksen
 • download

  Overzicht van de Nederlandse kantorenmarkt H1 2014

  De gebruikersmarkt voor kantoorruimte kent voor het derde jaar op rij een dalend opnamecijfer. Amsterdam en Eindhoven zijn de enige steden waar de opnamecijfers zijn gestegen met respectievelijk 19% en 21%. In deze steden zijn de TMT-bedrijven (Telecom, Media en Technologie) goed voor een groeiend deel van het opnamevolume.
 • video

  Video: Workplace branding - vertaal je merk naar de werkplek

  Wat is workplace branding precies en hoe vertaal je je merk door naar de werkplekken in de organisatie? Janneke Zuidhof legt uit hoe facility managers de eerste stappen kunnen zetten.

  26 augustus 2014
 • Nieuws

  NVZ en Wageningen UR pleiten voor minder voedselafval

  De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en Wageningen UR Food & Biobased Research willen meer aandacht voor het verminderen van voedselafval. Het Wageningse instituut heeft daartoe een methodiek ontwikkeld om voedselverspilling in kaart te brengen.

  26 augustus 2014
  Door: 
  Willem Dercksen
 • Nieuws

  Lage btw voor renovatie en onderhoud gaat verdwijnen

  Staatssecretaris Wiebes van Financiën ziet geen mogelijkheid om de verlaagde btw op arbeidskosten bij renovatie en onderhoud, waaronder hoveniersdiensten, voort te zetten. Dat schrijft hij in antwoord op het verzoek van branchevereniging VHG om het tijdelijke lage btw-tarief te verlengen na 31 december 2014 .

  26 augustus 2014
  Door: 
  Willem Dercksen
  Topic: 
 • Nieuws

  Groene daken kunnen 28 procent goedkoper worden

  De kosten voor groene daken en gebouwen kunnen fors omlaag. Dit bericht Duurzaambedrijfsleven.nl op basis van een onderzoek van het Amerikaanse adviesbureau Lux Research.

  26 augustus 2014
  Door: 
  Willem Dercksen
 • Opinie

  Word de schepper van je eigen werkleven

  Ik ben een groot voorstander van tijd- en plaatsonafhankelijk werken. Maar Het Nieuwe Werken (HNW) zou niet moeten betekenen dat je voortaan ook altijd ’s avonds en in het weekend aan het werk moet of dat je nog even gauw dat mailtje moet beantwoorden tijdens een gezellig familiedinertje. Het gaat me om het moeten, niet om het kunnen. Maar hoe moet het dan wel? In haar nieuwe boek 'Je nieuwe werkleven' biedt Saskia Langenberg een concrete handleiding hoe wij een modern werkleven kunnen inrichten.
  25 augustus 2014

Partners