In kwart van aanbestedingen ruimte voor duurzaamheid

In slechts een kwart van de aanbestedingen van de afgelopen twaalf maanden heeft duurzaamheid een duidelijke plek in het bestek gekregen.

Huurders bereid meer huur te betalen

Duurzame huisvesting heeft meerwaarde voor de kantoorgebruiker. Bovendien zijn huisvestingsbeslissers bereid om gemiddeld 4,25 procent meer aan huur te betalen.

Investeren in design effectief: kinderziekenhuis in Chicago

Bruce Komiske, Project and Healthcare Executive, ontwikkelde een project waarin Healing Environments deel uitmaken van de herinrichting van een kinderziekenhuis...

'HRM als geweten van FM'

Met de opkomst van Het Nieuwe Werken is veel veranderd. Waar begint FM en houdt HRM op? En andersom?
1
2
3
4

Actueel

 • Nieuws

  ‘Bestaand vastgoed kan prima dienen als huisvesting voor ouderen’

  Twee jaar geleden voorspelde Berenschot dat 800 verzorgingshuizen zouden moeten sluiten. De markt reageert echter niet uniform op de wijzigende omstandigheden. Bestaand vastgoed kan prima dienst doen als huisvesting voor ouderen. Dit meldt Michiel Wentges op cobouw.nl.

  20 oktober 2014
 • Nieuws

  Provincie Utrecht zet aangekondigde aanpak tegen kantorenleegstand voort

  De provincie Utrecht zet de eerder aangekondigde aanpak tegen kantorenleegstand voort. Dit gebeurt aan de ene kant door met inpassingsplanen de ruimte die er nog is voor het bouwen van kantoren in te perken. Aan de andere kant zet de provincie in op het herstructureren van bestaande kantoorpanden.

  20 oktober 2014
 • Opinie

  Cowboys en uitknijpers...

  Cowboys en uitknijpers. In die bewoordingen willen opdrachtgevers en opdrachtnemers in de facilitaire dienstverlening elkaar off the record wel eens betitelen. Facility managers hebben het dan over ‘cowboys’ als ze bij uitbesteding van een dienst weer de markt op moeten voor de keuze van een geschikte leverancier. Aan de andere kant van de tafel zitten de leveranciers die zich onder druk van de laagste prijs voelen ‘uitgeknepen’ door potentiële opdrachtgevers.
  20 oktober 2014
  Topic: 
 • Opinie

  ‘Principieel onderhandelen’ volgens de Harvard-methode

  Onlangs was ik op een bijeenkomst bij Van Ede & Partners in Den Haag voor de workshop ‘Principieel Onderhandelen’ volgens de Harvard-methode. Interessant voor mensen die moeten onderhandelen met bijvoorbeeld klanten, medewerkers en alle andere relaties.
  20 oktober 2014
 • Nieuws

  ‘We moeten de werkomgeving met andere oren bekijken’

  20 procent van de Europese bevolking wordt blootgesteld aan geluidsniveaus van onacceptabele hoogte zoals verkeerslawaai met slaapverstoringen tot gevolg. Daarnaast hebben werknemers te maken met hoge geluidniveaus op het werk, die zorgen voor een verhoogde kans op ziekteverzuim en vermindering in prestaties.

 • Achtergrond

  Kent u de toegevoegde waarde van functioneel beheer?

  De professionalisering van FM is al jaren aan de gang en door automatisering worden steeds meer processen ondersteund, met kostenbesparingen en efficiencyverhoging tot gevolg. Maar wie beheert de facilitaire automatisering na implementatie?
  Topic: 
 • Opinie

  Contactcenters opnieuw doordenken

  Callcenters hebben een slechte naam. Vaak worden ze door bedrijven vooral als kostenpost gezien. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de KPI’s die worden gehanteerd: gemiddelde responstijd, gemiddelde gespreksduur, en of de klant terugbelt of niet. Of de klant ook tevreden is met het hele traject is dan kennelijk van ondergeschikt belang.
  20 oktober 2014
 • Nieuws

  'Gebruikers van gebouwen niet de grootste vervuilers'

  Het is niet juist om gebruikers van gebouwen te bestempelen als grote vervuilers. “Gebouwen vervuilen en gebruiken veel energie, maar de gebruikers willen dat natuurlijk niet,” aldus Daan van Vliet, CEO van Unica Group en participant van de Dutch Green Building Council, in de jaarpublicatie van DGBC.

  20 oktober 2014
 • Nieuws

  Al 1300 aanbestedende diensten op TenderNed

  Afgelopen week heeft de 1.300e aanbestedende dienst zich geregistreerd op TenderNed.nl. Dit houdt in dat bijna alle provincies, waterschappen, Rijksorganisaties, ZBO’s en gemeenten in TenderNed geregistreerd zijn.

  20 oktober 2014
  Topic: 
 • Nieuws

  Kantorenmarkt gedwongen tot flexibiliteit door modern werken

  De Nederlandse vastgoedmarkt kan de veranderende wensen van de moderne werker maar nauwelijks bijbenen, meent Annexum-topman Huib Boissevain. Kansen liggen volgens hem in op maat gesneden kantoorruimten.

Partners